To danie to naprawdę ciekawe odkrycie. Dla tych, którzy unikają glutenu i zbóż to idealna sprawa. Spód kalafiorowy bardzo ładnie się łączy z pozostałymi składnikami.
Przygotowanie: 1 h, pieczenie: 25 min
Danie dla: 4 osób
Przygotujcie sobie gazę do wyciskania kalafiora.
Składniki na spód:
-
1 średni kalafior
-
3 jaja
-
sól, pieprz
-
ulubione przyprawy (u nas to sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie)
Składniki na wierzch pizzy:
-
kiełbasa (lub salami)
-
1 czerwona papryka
-
1 cebula
-
oregano, bazylia
-
ser żółty do posypania
Kalafiora myjemy i obieramy na różyczki. Mielimy je w maszynce do mielenia (lub blendujemy, jeśli mamy mocny blender). Przemieloną całość przekładamy na patelnię, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, żeby zmiękł. Zostawiamy, żeby trochę ostygł. Jeszcze ciepły przekładamy na gazę i wyciskamy mocno. Pozbywamy się wody z kalafiora. Taką odciśniętą masę przekładamy do miski. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy.
Po wyrobieniu masę przekładamy na papier do pieczenia, wyłożony na blaszce. Formujemy placek na pizzę. Następnie pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę w kostkę i podsmażamy. Następnie wyjmujemy blachę z piekarnika, rozsmarowujemy sos pomidorowy na placku, kładziemy paprykę i cebulę, na to dajemy plasterki kiełbasy i posypujemy serem. Całość pieczemy jeszcze 10 minut.
Uważajcie przy krojeniu, bo placek łatwo się rozpada.