Ryż z kalafiora sprawdzi się do wielu dań. Tym razem w delikatnej odsłonie z aromatycznym, mięsnym sosem. Do tego dania użyliśmy wieprzowiny, jednak można poeksperymentować również z indykiem lub wołowiną.
Przygotowanie: 30 min, duszenie: 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1 mały kalafior
- 2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego
- przyprawy: 1 listek laurowy, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka ostra, zioła prowansalskie
Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy krótko na łyżce smalcu z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie przekładamy mięso do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody, żeby mięso było przykryte i wstawiamy na mały ogień. Do wody wkładamy listek laurowy. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę i pietruszkę w kostkę i dorzucamy do garnka. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do potrawki. Nastepnie dorzucamy do smaku przyprawy: sól, pieprz (jeśli nadal mało) oraz odrobinę ostrej papryki.
Kiedy potrawka się dusi na małym ogniu, zabieramy się za kalafiora – dzielimy go na mniejsze różyczki, wkładamy do malaksera i mielimy na drobno. Jeśli nie macie malaksera/robota kuchennego, zawsze można zmielić kalafiora w maszynce. Tak przygotowany kalafior wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. 10 min, mieszając co jakiś czas. Do kalafiora dodajemy przyprawy: sól i zioła prowansalskie. Na koniec serwujemy razem z potrawką. Smacznego!
Porada: Danie sprawdzi się na protokole autoimmunologicznym, jeśli zrezygnujecie z użycia pieprzu i papryki ostrej.