Komosa ryżowa (quinoa) jest niezwykle wartościową kaszą, ponieważ jest źródłem pełnowartościowego białka (które znajduje się w produktach odzwierzęcych), ma właściwości antyoksydacyjne, a także jest kaszą bezglutenową i zazwyczaj jest dobrze tolerowana przez osoby z problemami pokarmowymi. Dziś więc przepis na pyszną sałatkę z wykorzystaniem quinoa – to prawdziwa bomba witaminowa! Świetnie nadaje się jako dodatek do mięsa na obiad, lub sama – jako wegetariańska kolacja.
Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 4 osób
Składniki na sałatkę:
- 1 szklanka quinoa
- 1 zielony ogórek
- 1 papryka (u nas czerwona)
- pół białej rzodkwi (daikon)
- ulubiony miks sałat (u nas roszponka, endywia, rukola, cykoria)
- pół kapusty pekińskiej
- garść czarnego sezamu do dekoracji
Składniki na sos do sałatki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- przyprawy do smaku: sól himalajska,zioła prowansalskie, czosnek
Komosę ryżową płuczemy dokładnie, następnie w garnku zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok.15 min, mieszając co jakiś czas. Gdy kasza się gotuje, przygotowujemy resztę składników: do wysokiej miski dodajemy umyte i rozdrobnione sałaty, posiekaną kapustę pekińską, paprykę, ogórka i rzodkiew pokrojone w kostkę.
Następnie szykujemy sos: wymienione składniki dodajemy do miseczki, mieszamy intensywnie na jednolitą masę i wlewamy sos do sałatki. Gdy komosa już będzie miękka, opłukujemy ją w chłodnej wodzie i również dorzucamy do sałatki. Posypujemy czarnym sezamem i mieszamy. I gotowe!
Sałatka przed dodaniem sosu, quinoa i wymieszaniem