Jak widzimy, ostatnio rekordy popularności biją przepisy z burakami. Dlatego prezentujemy Wam prosty sposób na pyszny i wartościowy dodatek do obiadu z burakami.
Przygotowanie: ok. 1 h
Składniki:
- 4 średnie buraki
- 2 łyżki octu
- sól do smaku
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 30-40 minut do miękkości. Następnie wylewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia. Buraki ścieramy na tarce i dodajemy ocet i sól do smaku. I gotowe! 🙂 Sałatkę można podawać na ciepło i na zimno.
Rady: Żeby urozmaicić smak, możemy dodać podsmażoną cebulę lub starte jabłko.
Jeżeli komuś zależy na intensywnym kolorze buraków, można je ugotować w mundurkach, a po ostygnięciu obrać i zetrzeć.
Taką prostą sałatkę lubię najbardziej 🙂
Ja gotuje buraki w skórce, a po ugotowaniu dopiero obieram. Tak traca mniej właściwości.
Jak najbardziej można też tak robić 🙂 My często obieramy, ponieważ później tę wodę dodajemy do zielonych koktajli, żeby korzystać z witaminek.