Surówka z daikonem i marchewką

 

Ta surówka jest tak orzeźwiająca, że od razu robi się wiosennie. Słodka marchewka i japońska rzodkiew świetnie ze sobą współgrają w tym duecie.

Daikon ma też dużo wartości  zdrowotnych. Zawiera dużo witaminy C i A, a dzięki aktywnemu enzymowi wspomaga trawienie.

Przygotowanie: 15 min.
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • pół daikonu
  • 2 marchewki
  • 1 śmietana 22%
  • garść natki pietruszki

Daikon obieramy i kroimy w długie słupki (możemy też zetrzeć na tarce). Marchewkę również obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i możemy się zajadać. Surówka jest znakomitym dodatkiem do mięsnego obiadu.

Rady: Zamiast śmietany można użyć mleka kokosowego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *