Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina podbiła ostatnio nasze serca. Dziś prezentujemy aromatyczne i miękkie mięso, zapiekane w ananasie! Taki sposób podania świetnie się sprawdzi podczas imprezy – goście będą zachwyceni.
Przygotowanie: 20 min, pieczenie mięsa: 4 h, zapiekanie w ananasie: 20 min
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 puszki pomidorów (lub 5-6 świeżych)
- 2 świeże, dojrzałe ananas
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek
Do naczynia żaroodpornego dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Mięso myjemy, a następnie obtaczamy w przyprawach. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 4 h. Mięso można też przygotować w wolnowarze. Po tym czasie wyjmujemy mięso i rozszarpujemy je widelcem.
Teraz bierzemy się za ananasa. Przecinamy go na pół wzdłuż. Wydrążamy obie połówki, a wydrążone kawałki przekładamy do miski. Mięso mieszamy z pomidorami z puszki. Następnie wykładamy na ananasa. Mięso posypujemy wydrążonymi kawałkami ananasa. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 20 minut.