Przyszły upały i nie bardzo jest ochota, żeby stać przy garach i gotować. A to danie robi się praktycznie samo, więc na dzień lenia jak znalazł 🙂
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 1,5 h
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej (świetna też będzie pierś z indyka)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 papryka
- Przyprawy: sól himalajska, czosnek, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i tam wrzucamy warzywa. Marchewkę i cukinię kroimy w talarki, cebulę w półplastry, a paprykę na większe kawałki. Warzywa posypujemy przyprawami i mieszamy w naczyniu.
Następnie mięso kroimy na większe kawałki (takie jak na bitki) i układamy na warzywach. Posypujemy je solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie obkładamy całość masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 h. Smacznego!