Ta zapiekanka to pyszne i bardzo lekkie danie, które zachwyci Was prostotą wykonania i smakiem.
Przygotowanie: ok. 1 h
Danie dla: 4 osób
Składniki:
-
brokuł
-
400 g piersi z indyka
-
1 śmietana
-
1 jogurt naturalny
-
100 g sera żółtego
-
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek, papryka słodka, ostra, oregano
-
2 torebki ryżu
Brokuła obieramy na pojedyncze różyczki i wstawiamy do gotowania, aż będzie miękki. Ryż wstawiamy do gotowania. Następnie kroimy indyka w kostkę i podsmażamy na patelni. Przyprawiamy go solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy sos: dodajemy jogurt, śmietanę i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie.
Kiedy ryż jest gotowy, wyjmujemy go z torebki i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Później odcedzamy brokuła i kładziemy na ryż. Na to kładziemy usmażone mięso i wszystko polewamy sosem. Można wierzch posypać startym żółtym serem lub położyć plastry mozzarelli. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.