Żeberka w sosie miodowo-pikantnym

Kolejna odsłona żeberek. Tym razem słodycz cebuli i miodu połączyliśmy z ostrymi papryczkami, co dało prawdziwą poezję smaków.

Przygotowanie: 25 minut, duszenie: 1,5-2 h

Składniki na: porcję dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • 70 g koncentratu pomidorowego lub słoiczek domowego sosu pomidorowego
  • papryczki chilli – do smaku ( my daliśmy 2 całe papryczki)
  • pół szklanki bulionu (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • łyżka tłuszczu do smażenia: smalec/ smalec gęsi/ olej kokosowy

Żeberka dzielimy na porcje i oprószamy solą, układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Obieramy cebule, kroimy w pióra i wrzucamy na patelnię, aby się lekko podsmażyły. W tym czasie obieramy czosnek, siekamy drobno i dodajemy do cebuli, po czym zalewamy szklanką wody, aby poddusić.
Gdy cebulka już się zeszkli, zmniejszamy ogień, dodajemy kolejne składniki: koncentrat/sos pomidorowy, drobno zsiekane papryczki chilli oraz miód (opcjonalnie pół szklanki bulionu, jeśli chcemy mieć sos w bardziej płynnej postaci). Całość mieszamy, aż ładnie się połączy.

W ten sposób przygotowanym sosem zalewamy żeberka, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. W zależności od tego jak duże są nasze żeberka, czas duszenia będzie różny, ale można przyjąć, że minimum 1,5 godziny.

zeberka1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *