Kolejna odsłona żeberek. Tym razem słodycz cebuli i miodu połączyliśmy z ostrymi papryczkami, co dało prawdziwą poezję smaków.
Przygotowanie: 25 minut, duszenie: 1,5-2 h
Składniki na: porcję dla 4 osób
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- 70 g koncentratu pomidorowego lub słoiczek domowego sosu pomidorowego
- papryczki chilli – do smaku ( my daliśmy 2 całe papryczki)
- pół szklanki bulionu (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz
- łyżka tłuszczu do smażenia: smalec/ smalec gęsi/ olej kokosowy
Żeberka dzielimy na porcje i oprószamy solą, układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Obieramy cebule, kroimy w pióra i wrzucamy na patelnię, aby się lekko podsmażyły. W tym czasie obieramy czosnek, siekamy drobno i dodajemy do cebuli, po czym zalewamy szklanką wody, aby poddusić.
Gdy cebulka już się zeszkli, zmniejszamy ogień, dodajemy kolejne składniki: koncentrat/sos pomidorowy, drobno zsiekane papryczki chilli oraz miód (opcjonalnie pół szklanki bulionu, jeśli chcemy mieć sos w bardziej płynnej postaci). Całość mieszamy, aż ładnie się połączy.
W ten sposób przygotowanym sosem zalewamy żeberka, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. W zależności od tego jak duże są nasze żeberka, czas duszenia będzie różny, ale można przyjąć, że minimum 1,5 godziny.