Pogoda taka, nie wiadomo jaka, niby wiosna, ale jeszcze trochę zima :). W taką pogodę chce się ciepłego posiłku i do tego idealnie nada się zielona zupa. Gorąca brokułowa jest na w sam raz na zimno za oknem, a kolor zielony nastraja pozytywnie na nadchodzącą wiosnę.
Przygotowanie: 30 min
Składniki:
- 0,5 l bulionu
- 1 kg brokułów
- łyżka mleka kokosowego
- odrobinę słonecznika do dekoracji
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek,
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok.20-30 min). Następnie go odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do rozgrzanego bulionu. Blendujemy i przyprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest mało gęsta, można dodać odrobinę mąki kokosowej. Przy podawaniu, dodajemy kleks z mleka kokosowego i posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego!
Zupa brokułowa to jedna z moich ulubionych, a taka z dodatkiem mleczka kokosowego jest najlepsza 🙂 Wygląda bardzo smacznie 🙂
O tak, mleko kokosowe robi tu świetną robotę 🙂